De kracht van groei en ontwikkeling

Tijdens de paasvakantie ging ik met de pubers aan de slag om een moestuin te creeëren. Eerlijk is eerlijk, zij deden het meeste werk en toonden teamwerk in het samen in elkaar zetten van de groentenbakken.

dav

Nu weken later, geniet ik elke dag tijdens het water geven en het verzorgen van de planten. Want ja, één keer aangelegd was de interesse van de pubers heel wat minder. Onkruid wieden is dan ook niet zo hun ding.

En nu zie ik alles groeien, dag na dag. En dat vind ik zo wonderbaarlijk om te zien. De kracht van de natuur in groei en ontwikkeling!

dav

Ik leer van anderen hoe ik bepaalde dingen moet aanpakken. Zo had ik nog nooit van ‘dieven’ van de tomatenplant gehoord. Wat een zalig woord!

Maar meestal en het liefst probeer ik zelf te ontdekken en leer ik dus al handelend. En ja, dan gaat er al eens een enkel plantje dood, dan zie ik slakken eten van mijn mooie sla en besef ik dat er maar één radijsje groeit aan die blaadjes 😉 Waardoor we nu reuze radijzen hebben omdat ik maar aan het wachten was op meerdere aan één plant.

Dat zijn de lessen die ik leer, denk ik dan. Ik pak de problemen aan en volgende keer zal dit me niet meer overkomen. Net als een kind dat leert lopen met vallen en opstaan en dan op een dag merkt dat het lukt. Zo ben ik eigenlijk altijd al geweest als ik terug kijk naar mijn jonge jaren. Ik heb altijd alles graag op mijn eigen manier gedaan met weliswaar wisselend succes en falen. Alleen ben ik dat zelfzekere deeltje van mezelf de laatste jaren wat kwijt gespeeld en paste ik me vaak aan aan de manier en verwachtingen van anderen.

Ik zie dat proberen op de eigen manier ook in zoonlief terug. De kracht in groei en ontwikkeling om als puber de dingen zelf uit te willen proberen en te ontdekken (binnen grenzen natuurlijk ;), daar kan ik terug iets van leren. Wat een mooie gedachte om bij stil te staan als ik vanavond het regenwater over de groenten laat stromen!

Reacties zijn gesloten.

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: